Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

ZLATNA PRAVILA ZA ČUVANJE ŽIVACA

Z
Stolovi i Stolice, polica, dnevna soba, dizajn stoloviistolice.com

Kad iznajmljujete stan, trebalo bi da na umu imate nekoliko važnih stvari. Nemojte da vam bude neprijatno da pitate sve što vam padne na pamet. Na vreme. Naknadna pamet ne pomaže.

Na stranicama “Zrenjaninskih krovova” već smo pisali o tome šta je važno znati kad iznajmljujete ili kupujete stan. Ali, pitanja koja dobijamo i ono što čitamo u medijima, a tiče se nekretnina, govori da o ovoj temi treba češće pisati.

PRAVILA ZA IZNAJMLJIVANJE

Dobar stan nije lako naći. Čini se da je ponuda velika ali ukoliko vam nešto određeno treba, znajte da će biti potrebno vreme da to i pronađete.

Najbolje je stan iznajmiti preko agencije, dugoročno je isplativije, pa nemojte da vas u startu viša cena odvrati od sigurnosti.

Dakle, ako je to agencija, pa i ako nije, napravite sebi listu vaših ličnih prioriteta: šta vam je jako važno a na šta biste mogli da pristanete.

LOKACIJA POD JEDAN, DVA I TRI

Vrlo je važno gde će vam se nalaziti stan a gde vam se već nalazi posao, ako je to najbitnije, ili vrtić odnosno škola ako je to važnije. Izračunajte ne samo novac potreban za prevoz jedne ili više osoba, nekoliko puta u toku dana, nego i funkcionisanje javnog prevoza.

Ukoliko već govorimo o prevozu, prilikom iznajmljivanja stana, ukoliko imate automobile, ispitajte i kako stvar stoji sa parkingom.

Na parkinzima oko zgrada gužva je sve veća – pitajte stanodavca kako izgleda stvar sa parkiranjem.

Ovo su stvari koje će vam sigurno uštedeti mnogo živaca ukoliko znate na šta možete da računate.

RAČUNI SA TRI ZNAKA UZVIKA

Grejanje je jedna od najozbiljnijih stavki u svakom porodičnom budžetu. Obavezno proverite koliko su računi u udarnim zimskim mesecima. Uz primenu tarifnog sistema obračuna utrošene toplotne energije, računi za grejanje od stana do stana se poprilično razlikuju. Koliko su mesečni računi raspitajte se na nadležnom mestu – sada se računi razlikuju i za stanove iste kvadrature.

Isto važi i za račune za struju, internet i ostale komunalne usluge.

I POGLED MOŽE DA VAS U(NE)SREĆI

Možda vam se čini da je biranje pogleda iz stana luksuz. Ukoliko je ikako moguće, obezbedite sebi lep pogled bar sa jednog prozora ako je već pogled sa terase nemoguća misija.

Prirodna svetlost takođe je veoma važna stvar: ustanovite na koju stranu sveta je okrenuta dnevna soba, spavaća soba, kuhinja? Da li prozori imaju roletne? Važno je i da svetlosti imate dovoljno ali je važno i kako da se od nje zaštitite u vrelim letnjim danima.

BUKA ZA KRAJ

I još jedna važna stvar: buka. Buka je poslednjih godina jedan od najvećih zagađivača. Ukoliko se stan koji planirate da iznajmite nalazi pored saobraćajnice, dobro razmislite. Život može da vam se pretvori u pakao. Birajte stan na lokaciji koja ima više karakteristika stambenog dela grada. I koja ima više zelenila, jer je zelenilo neutralizator buke u velikoj meri.

Ovo su samo neke od stvari na koje valja obratiti pažnju prilikom iznajmljivanja stana. Stavite ih na spisak i nemojte da vam bude neprijatno da ih postavite stanodavcu ili agenciji. Naknadna pamet mnogo ne pomaže.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије