Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

ZELENO, VOLIM TE ZELENO

Z
Dnevna soba stoloviistolice.com

Jedan od načina da lakše preživite zimu, kratke dane a dugačke noći, nedostatak svetlosti, sunca, prirodne toplote, svakako je što više zelenila u vašem domu. Može to biti klasično saksijsko cveće, mogu to biti začinske biljke a možete konsultovati i feng šui. Od volje vam, ali zazelenite dnevnu sobu, kuhinjski prozor ili čak kupatilo – što da ne.

Dani su se već ozbiljno skratili a noći produžile. Lišće je sa listopadnog drveća uglavnom otpalo. Predstoje nam dani sumorni, tmurni, sa malo dnevne svetlosti i sunca. Idealno vreme za depresiju i loše raspoloženje.

Jedno od rešenja kako preživeti zimu i dočekati proleće u boljem raspoloženju svakako je što više zelenila u stanu.

Bilo da se odlučite za tradicionalno saksijsko cveće, začinske biljke ili konsultujete feng šui, volja vam, tek zazelenite prostor u kom živite.

I TRADICIJA JE OKEJ

Evo šta preporučuju stručnjaci hortikulture. Koje će vam biljke, pored radosti, doneti i najviše koristi.

Aloe vera je pravi čistač vazduha. Ne traži mnogo brige – voli sunce, vodu a brzo se razmnožava, pa ćete na proleće imati mnogo malih biljaka koje možete dalje rasađivati.

Fikus je malo previše tradicionalan, odnosno nemoderan, ali koristan igrač u stanu – čisti vazduh od prašine, alergena, gljivica i bakterija i neutrališe duvanski dim.

Damska palma čisti vazduh od amonijaka i izuzetno je otporna na insekte. Laka je za održavanje.

ZAČINSKE BILJKE – I ZELENO I UKUSNO

Iako zvuči neverovatno, gajenje začinskog bilja je vrlo jednostavno. Potrebne su samo male saksije i njihovo postolje, zemlja, humus i malo dobre volje. Idealno mesto za saksije su stolovi postavljeni pored prozora ili prozorske ivice na koje su poređane saksije sa biljkama.

NANA

O korisnosti i blagotvornosti nane ne treba trošiti reči. Držati je u stanu nije komplikovano. Nanu ne treba držati izloženu direktnoj svetlosti, a izuzetno joj prija obilno zalivanje.

RUZMARIN

Najbrže se proizvodi iz pelcera koji se sade u septembru i oktobru. Voli toplotu i sunce.

ORIGANO

Origano je jedna od najomiljenijih začinskih biljaka. Lako se gaji, ne zahteva posebne uslove i brzo uspeva za korišćenje. Voli izuzetno osunčana mesta.

BOSILJAK

Ova biljka obožava sunčana i topla mesta, a treba je držati podalje od promaje. Začinsko bilje možete uzgojiti iz semena ali je najjednostavnije da ih kupite gotove u saksijicama, nađete im dobro mesto i eto radosti preko zime.

FENG ŠUI IMA SVOJA PRAVILA

Prema feng šuiju pozitivnu energiju u vašem domu će širiti sve biljke mesnatih listova. Palme su nešto veće biljke i prikladne su za velike prostorije ili hodnike. Palme ne vole sušu, ali ni vlažnost. Njih treba zalivati umereno.

Bambus je odličan je izbor za kuhinju ili kupatilo jer joj je za rast potrebno mnogo vlage. Za sađenje može poslužiti sitni kamen ili zemlja koju uvek morate održavati vlažnom. Bambus je simbol dugovečnosti i dobrog zdravlja i smatra se za najbolju feng šui biljku i biljku sreće. Bambus je odličan izbor za one koji nemaju previše vremena, jer brzo rastu uz vrlo malo brige.

Afrička ljubičica takođe je dobar izbor kao i monstera.

Za što god da se odlučite, nećete pogrešiti. Unesite biljke u vaš dom, napravite svoju zimsku bašticu i gledajte u zeleno do proleća.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије