Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

ZA SVAKO PITANJE POSTOJI I ODGOVOR

Z
Zrenjanin, park kod doma omladine

Kupovati ili prodavati nekretninu dovoljna je glavobolja sama za sebe. Po glavi vam se roje razna pitanja a ne znate koga biste pitali. Evo nekoliko pitanja koja se često postavljaju a za koja postoje odgovori.

BUDITE REALNI, ISPLATIĆE VAM SE

Jedno od pitanja koje i prodavcima i kupcima nekretnina zadaje najviše muke je: koliko stvarno košta određena nekretnina. Jer: onaj ko bi da je proda misli da je vrednost njegove nekretnine mnogo viša nego što jeste, a onaj ko kupuje voleo bi da nekretnina vredi manje. To je sasvim ljudski i normalno. A kako znati šta je prava cena?

Evo šta može da pomogne:

Jedna od najvažnijih stvari kod određivanja cene jesu – papiri. Ukoliko je vlasništvo nesporno, ukoliko nekretnina nema tereta, ukoliko je nekretnina uknjižena, vrednost se povećava. I obrnuto.

Takođe, vrlo važan uticaj na cenu ima lokacija. Od toga koliko je lokacija na kojoj se nalazi nekretnina infrastrukturno opremljena, da li se u blizini nalazi škola, vrtići, parkovi, tržni centri, zavisi i kako će se formirati cena.

Poslednjih godina, na cenu itekako utiče i energetska karta nekretnine. Ukoliko je dobro izolovana, ima energetski efikasnu fasadu, PVC stolariju, ili i neke dodatne benefite, cena je veća. I obrnuto: ukoliko se u nekretninu mora ulagati, cena će biti manja. Ukoliko su režijski troškovi veliki, i to smanjuje cenu.

I sitnije prepravke, kao što je krečenje, dobro održavanje, utiču na cenu. O tome smo već pisali. 

Iskusni agenti reći će vam koja je realna cena vaše nekretnine. Ukoliko biste i dodatnu potvrdu, možete angažovati stručnog procenitelja.

DA LI SE KAPARA VRAĆA?

Kapara je novčana svota ili neka druga zamenjiva stvar koju jedna strana daje drugoj kao znak da je ugovor sklopljen i kao sigurnost da će se ugovorne obaveze ispuniti.

Iznos kapare može da se dogovori, ali praksa je da to bude 10 odsto od ugovorene cene.Može biti i manja, a gotovo nikad veća.

Vodite računa o tome šta ugovarate, posebno šta se dešava sa kaparom ukoliko od posla neko odustane.

Ako od posla odustane onaj ko je kaparu dao, praksa je da je odustajanjem gubi. Ako odustane ona druga strana, ona koja je kaparu primila, moraće je vratiti u duplom iznosu.

Vodite računa o tome da kapara predstavlja znak ozbiljnosti poslovanja i stvarne namere da se predugovorni posao realizuje do kraja.

HIPOTEKA NOĆNA MORA

Iako stručnjaci savetuju da od hipoteke bežite kao od kuge, hipoteka je postala naša stvarnost. Ušla je u naše živote kao što je u naše živote ušla i prodaja nekretnina pod hipotekom.

Šta je hipoteka?

Hipoteka je založno pravo na nepokretnosti, koje ovlašćuje poverioca da, ako dužnik ne isplati dug, zahteva naplatu potraživanja obezbeđenog hipotekom.

Poverioci su najčešće banke.

Prilikom uzimanja kredita banka će vam kao zalog tražiti neku nekretninu.

Na reklamama vam se sve čini jednostavno i lako. U životu često nije tako.

Čini vam se da nikada neće doći trenutak da se hipoteka aktivira, ali na život teško možete da utičete. Događaju se neplanirane stvari.

Alarm se uključuje ukoliko ne platite tri mesečne rate uzastopce.

Zakonski propisi koje banka mora da ispoštuje da bi aktivirala hipoteku traju još toliko.

Do momenta kada hipoteka bude aktivirana, ima još radnji koje će se odigrati. Najgori scenario je prodaja nepokretnosti.

Šta treba da znate, ako se već nađete u toj situaciji?

Treba da znate, po Zakonu o hipoteci opomena se smatra uručenom ukoliko je poslata preporučenom poštom sa povratnicom, bez obzira na to da li ste je primili ili ne.

Primite je i pažljivo pročitajte.

Važno: kontaktirajte banku. Pokušajte da se dogovorite. Ako žmurite, problem neće nestati.

Pokušajte da izbegnete aktiviranje hipoteke po svaku cenu.

A najvažnije, pre nego što založite nekretninu, iskoristite sve druge mogućnosti.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије