Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

VREME JE ZA ČAROBNU ALOE VERU

V
aloe-vera

Mnogi su ovih dana i nedelja otkrili da imaju dvorište i baštu. Sad kad imaju vremena, voleli bi da im dvorište lepše izgleda.

Za krizna vremena postoji jedna biljka koju lako možete nabaviti, kasnije lako razmnožiti, a trajaće vam dugo, uz minimum truda i novca.

To je jedna od zapostavljenih lepotica – aloe vera.

Aloe vera je drevna afrička biljka, o kojoj prvi zapisi postoje još na mesopotamijskoj pločici iz 2200. godine pre nove ere.

Aloe veru je moguće uzgajati čak i kao sobnu biljku, u stanu, odnosno u saksiji.

Starijim biljkama više prija sunce, dok mladim biljkama više odgovara senka. Nakon zime, biljku treba izneti iz zatvorenog prostora napolje, ali se ne sme odmah izložiti direktnom suncu, jer će listovi požuteti, pa je prvo treba staviti u polusenku.

Aloe vera ima plitak koren, pa bi je trebalo posaditi u širu i pliću posudu. Najbolje je na dnu posude za uzgoj aloe naslagati sloj kamenja, a zatim i sloj peska i tek onda dodati zemlju. Posude moraju biti četvrtinu ispunjene drenažnim materijalom i kompostom, jer je takav sistem sadnje najbliži njenom prirodnom okruženju.

Aloe vera ne podnosi puno vlage, zato je ne treba zalivati češće od jedanput nedeljno.

Najjednostavniji način razmnožavanja aloe vere je rasađivanje mladica i to tako da se pažljivo odvoji izdanak sa dna ili pupoljak, pa se on zasadi. Najbolje vreme je u maju i junu, u razdoblju najintenzivnijeg rasta i razvoja biljke.

Životni vek aloe vere je u proseku 12 godina.

U pitanju je izuzetno dekorativna biljka koja će vam u toku toplih meseci ulepšati dvorište ili baštu a zimi hodnik ili predsoblje.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије