Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

STIŽU PRINUDNI UPRAVNICI

S
Zrenjanin, centar

Prinudni upravnici koštaće od 315 do 442 dinara, a vlasnici garaža imaće i dodatni trošak. Utvrđene su i minimalne cene tekućeg i investicionog održavanja.

Gradskom odlukom, prinudni upravnik koštaće vlasnike stanova od 315 do 442 dinara mesečno.

Prinudni upravnici uskoro bi mogli da se pojave u svim stambenim zajednicama koje nisu izabrale upravnika iz svojih redova ili angažovale profesionalnog.

Po Zakonu o stanovanju, svaka zgrada odnosno stambena zajednica morala je da izabere upravnika zgrade, iz redova stanara ili profesionalnog. Ko to nije uradio, dobiće prinudnu upravu a cenovnik za prinudnog upravnika neophodno je utvrditi gradskom odlukom.

KO IMA GARAŽU IMAĆE I VEĆI TROŠAK

U zgradama do 8 stanova, prinudni upravnik koštaće 315, u zgradama od 8 do 30 stanova 378 a u zgradama sa više od 30 stanova 442 dinara.

Za vlasnika garaže ceh će se uvećati za još 63 dinara a ukoliko je garaža zajednička, za 126 dinara.

I ODRŽAVANJE KOŠTA

Gradska uprava odredila je i minimalni iznos koji će vlasnici plaćati za tekuće i investiciono održavanje.

Kao kriterijumi za utvrđivanje cene, između ostalog, uzeti su prosečna zarada u Zrenjaninu, kao i starost zgrade odnosno ima li zgrada lift ili ne.

U zgradi koja je stara do 10 godina i ima lift, cena je 3,05 dinara po kvadratu a bez lifta 2,34.

U zgradi staroj između 10 i 20 godina sa liftom cena je 4,57 a bez lifta 3,52 dinara. U zgradi staroj između 20 i 30 godina sa liftom po kvadratu je cena 6,1 dinara a bez lifta 4,69 i u zgradi starijoj od 30 godina sa liftom cena je 7,62 dinara po kvadratu a bez lifta 5,86 dinara.

U pitanju su minimalni iznosi, koji će se primenjivati i u onim stambenim zajednicama u kojima bude postavljen prinudni upravnik.

PRINUDNA UPRAVA NIJE VEČITA

Prinudni upravnici postavljaju se u onim stambenim zajednicama koje nisu poštovale zakon: registrovale se u za to određenom roku i izabrale upravnika.

Kontrolu vrši komunalna policija. Prvo sledi opomena sa rokom da se neophodno obavi. Ako se rok ne ispoštuje, sledi prinudna uprava.

Prinudna uprava u svakom momentu može da se okonča – registracijom i izborom upravnika.

U Zrenjaninu je prema poslednjim podacima registrovano 300 stambenih zajednica a prema podacima iz prethodnih godina, trebalo bi da ih ima više, što znači da će biti posla za prinudne upravnike.

U ostalim opštinama srednjeg Banata, proces registracije ide veoma sporo.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије