Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

POREZ NA IMOVINU SLIČAN PROŠLOGODIŠNJEM

P
Zrenjanin, gradska kuca

Prva rata poreza na imovinu vlasnicima nekretnina stići će na kućne adrese sledećeg meseca. U Poreskoj upravi utvrđene su cene kvadrata stambenog i poslovnog prostora na osnovu kojih će se određivati i visina poreza za ovu godinu.

Prvog januara ne samo što počinje kalendarska nego počinje i nova poreska godina.

Prva rata poreza na imovinu na naplatu dospeva polovinom februara.

U gradskoj poreskoj upravi tvrde da velikih promena u odnosu na prethodnu godinu neće biti.

KAKO SE UTVRĐUJE OSNOVICA

Grad je podeljen na tri zone a naseljena mesta pripadaju četvrtoj odnosno petoj zoni. Ove godine došlo je do minimalnih korekcija u zonama, odnosno ispravljene su neke nelogičnosti u dosadašnjem zoniranju.

Cena kvadrata nekretnine određena je u odnosu na komunalnu opremljenost i saobraćajnu povezanost, kao i na sadržaje u samoj zoni.

Cene utvrđuje Poreska uprava a reper je ostvaren promet.

Najskuplji kvadrat je u prvoj zoni: građevinsko zemljište po kvadratu košta 3.300 dinara, u stanovima kvadrat je procenjen na 68.116, kućama 44.462, u poslovnom prostoru kvadrat u prvoj zoni procenjen je na 74.521, a kvadrat garaže na 24.470 dinara.

Cena kvadrata od zone do zone najviše pada kod kuća – u prvoj zoni kvadrat kuće procenjen je 44.462 dinara, u drugoj na 36.868, u trećoj 34.717 dinara, u četvrtoj na 19.378 a u poslednjoj, petoj 12.338 dinara.

ŠTA SE PROMENILO

Prema utvrđenim cenama može se videti blagi rast cene kvadrata kuća u gradskim zonama. Podaci kažu da je promet kuća u 2017. godini bio veći u odnosu na 2016. ali da još nije dostigao 2015. godinu.

To znači da nešto veći porez u 2018. godini mogu platiti vlasnici kuća. U gradu.

U selima je sve više kuća ispod poreskog limita.

I najvažnije: poreskim obveznicima nalozi za uplatu stići će na kućne adrese. Iako to nije obaveza, Poreska uprava ih šalje jer se pokazalo da uz popunjenu uplatnicu građani redovnije plaćaju.

Rešenja za porez stižu tek polovinom godine. Na nalozima dok ne stigne rešenje, nalazi se iznos iz poslednjeg kvartala prethodne godine.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије