Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

OBAVEZE UPRAVNIKA ZGRADE

O
Gsigma, zgrada u Vojvode Bojovica

Rok za registraciju stambenih zajednica i izbor upravnika zgrade, bio on iz redova stanara ili profesionalni, primakao se. Stiče se utisak da, bez obzira što je Zakon o stanovanju stupio na snagu pre skoro godinu dana, svi zainteresovani a naročito vlasnici stanova, nisu do kraja upoznati šta se od koga u lancu očekuje.

Iako je Zakon o stanovanju stupio na snagu prvog dana ove godine, stiče se utisak da svi oni kojih se zakon tiče nisu do kraja svesni koje on promene u funkcionisanju stambene zgrade, odnosno stambene zajednice donosi.

Rok za registraciju stambene zajednice i izbor upravnika zgrade, bio on iz redova stanara ili profesionalni, ističe 12. decembra. Do sada je u Zrenjaninu registrovana tek petina stambenih zajednica, a u okolnim opštinama kao što su Žitište, Nova Crnja i Sečanj – nijedna.

PRAVNI POSLOVI UPRAVNIKA

Jedna od najznačajnijih novina jeste ona po kojoj svaka stambena zajednica mora imati upravnika. Koje su obaveze upravnika stambene zajednice?

Upravnik zastupa i predstavlja stambenu zajednicu. To znači da mu je prvi zadatak da podnese prijavu za upis stambene zajednice u registar stambenih zajednica.

Sledi označavanje posebnih delova i drugih prostorija kao zajedničkih ili samostalnih delova zgrade, popis, uspostavlja i vodi evidenciju o vlasnicima posebnih delova, vlasnicima samostalnih delova, tj. stanova i licima kojima su zajednički ili posebni delovi zgrade izdati u zakup, odnosno na korišćenje po drugom osnovu.

OBAVEZE FINANSIJSKE PRIRODE

Kada su u pitanju finansije, upravnik se stara o naplati iznosa koji plaćaju vlasnici stanova za sve ono što je u nadležnosti stambene zajednice, raspolaže sredstvima sa tekućeg računa stambene zajednice, organizuje održavanje, hitne interevencije, brine se i o zajedničkim delovima zgrade kao i zemljištu, vodi evidenciju o prihodima i rashodima stambene zajednice.

STARA SE O KVAROVIMA ALI I O REDU I MIRU

Ukoliko se skupština stanara odluči da poslove upravnika obavlja profesionalac, onda on vrši poslove iz nadležnosti upravnika zgrade. Pored toga, može da predlaže skupštini stambene zajednice program održavanja zgrade, stara se o održavanju zemljišta koje služi za redovnu upotrebu zgrade, uz saglasnost skupštine stambene zajednice odlučuje o načinu korišćenja zemljišta koje služi za redovnu upotrebu zgrade.

Takođe, obezbeđuje mogućnost prijavljivanja kvarova ili drugih problema (kao što su nepoštovanje kućnog reda, buka) u zgradi 24 časa neprekidno. Zatim, obezbeđuje izvršenje radova hitnih intervencija u primerenom roku, a najkasnije 48 časova od trenutka prijave.

I predlaže skupštini stambene zajednice visinu naknade za održavanje zajedničkih delova zgrade i zemljišta.

Obaveze upravnika istovremeno su i prava stanara. Zato nije na odmet da se sve strane u ovom odnosu dobro obaveste o problematici.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије