Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Naša kuća naša pametnica

N
Zrenjanin

Pametne kuće nisu više nešto što se dešava u dalekoj budućnosti. Ni ne razmišljamo koliko pametnih uređaja već koristimo – stvar je samo o tome kako ih povezati

Kad vam neko spomene pametnu kuću, prvo asocijacija je da je to nešto što nama nije dostupno i kako je to nešto na šta ćemo morati još dugo da čekamo. E, da vam je neko pre nekoliko godina rekao da ćete moći da imate pametni telefon, teško da biste mu poverovali. Pa se desilo. Pametne kuće nisu više budućnost – tu su nam, na dohvat ruke. U toj ruci, na žalost, još mora biti više para nego za običnu kuću ali i to će se promeniti.

ENERGETSKA EFIKASNOST IMPERATIV

Energetski pasoši postali su stvarnost: zgrade koje se grade poslednjih godina moraju imati energetski sertifikat, što znači da moraju zadovoljiti standarde energetske efikasnosti. U prevodu, moraju štedeti energiju.

Da se nešto mora učiniti shvatili su i samo vlasnici stambenih objekata. Ogromni računi za struju i grejanje odosno hlađenje, vlasnike su stimulisali da porade nešto na izolaciji svojih stambenih jedinica.

I kućni aparati dobili su svoje energetske oznake pa svi kalkulišemo kad kupujemo novi frižider ili mašinu za pranje veša. Jeste malo skuplje ako je u visokoj energetski efikasnoj klasi ali na duži rok uštedi mnogo više.

Tako je i sa kućama.

U startu je skuplje napraviti pametnu kuću, ali se na duži rok itekako isplati.

SIJA SAMO TAMO GDE TREBA

Najjednostavnije je zamisliti pametnu kuću kao onu u kojoj se osvetljava samo onaj deo koji je potrebno. I koliko je potrebno. Posebnim sistemom ili prilagođavanjem postojećeg, moguće je programirati osvetljenje u kući na najoptimalniji način. Naravno, kako već govorimo o led osvetljenju, ušteda je velika.

Uz pomoć posebnih programa, moguće je grejanje i hlađenje programirati i njima upravljati u skladu sa potrebama. A što je još lepše, sa mobilnog telefona.

Jedan od najinteresantnijih sistema u pametnim kućama je sigurnosni sistem.

POČNITE PA NADOGRAĐUJTE

Iako mnogima to zaista izgleda kao naučna fantastika, zahvaljujući ubrzanom razvoju tehnologije, jasno je da će sistemi koji su sada mnogima nedostižni, u narednim godinama postati sve dostupniji.

Uostalom, pre dve decenije imati najobičniji mobilni telefon bio je statusni simbol. Danas pametni telefon imaju obični smrtnici.

Za tri godine, pokazuju istraživanja, 10 – tak procenata stanovnika Srbije imaće u svom domaćinstvu bar jedan pametan uređaj.

Zato, ako se pripremate za gradnju kuće, počnite pametno.

Dobra stvar kod pametnih kuća jeste i to što se ona stalno može nadograđivati, samo joj dajte šansu u startu.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије