Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

MENE PRATI TAMBURAŠ I GAJDAŠ

M
gajdas-vanja-ilijev-1

26Gajde su tradicionalni narodni instrument u Banatu, a više ih skoro niko i ne svira.

Nekad je siromašnog sina pratila samo jedna frula (Ej čija frula ovim šorom svira), a tužne i siromašne su pratili, na salaš, tamburaš i gajdaš.

Gajde su tradicionalni banatski narodni instrument bez kog se nije moglo zamisliti nijedno narodno veselje, a izgleda ni tužni događaji.

A kažu stručnjaci da su banatske ili mokrinske gajde od svih gajdi na svetu najkomplikovanije i za izradu i za sviranje.

Inače, gajde se prave od drveta javora, oraha, šljive, pa čak i šimšira. Različiti delovi od različitog drveta. Naravno, sve ručno.

Meh se pravi od kozje kože.

NAŠE SE RAZLIKUJU

Dok sve gajde koje potiču iz Zapadne Evrope imaju veliku sličnost, troglasne vojvođanske gajde, osim zvukom i osobenom tehnikom sviranja, izdvajaju se i izgledom i veličinom. Lula, ili rog, su specifični, i samo još ponegde slavonske gajde imaju tu osobinu. Uz to i razmak rupa je drugačiji.

Posebno je zanimljivo da se uz banatske gajde i peva.

POLAKO NESTAJU

Kod nas se svirka na gajdama ne može naučiti nigde u muzičkoj školi, za razliku od Budimpešte gde je zaživela škola za gajdaše i sve vrste narodnih instrumenata, pa mladi mogu da uče.

U Zrenjaninu postoji jedan gajdaš, Vanja Ilijev, koji, na žalost, više muzicira u svetu nego kod nas. Nedavno su se udružili gajdaši iz tri vojvođanska grada, kako bi zajedničkim snagama pokušali da sačuvaju tradiciju.

Upravo sa tom idejom, da se ne zaboravi i ne izgubi tradicija, Vanja Ilijev je za kraj ovog meseca najavio festival tradicionalnih instrumenata i svirača na njima.

Jer, gajde su samo jedan od tradicionalnih instrumenata sa ovih prostora. Vanja Ilijev najavljuje muziciranje na gajdama, guslama, drombuljama, Panovoj fruli…

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије