Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

KUC KUC, MI SMO IZVRŠITELJI

K
Zrenjanin trg

Iako institucija privatnih izvršitelja postoji već pet godina mnogi građani ni do danas nisu svesni šta su sve ovlašćenja izvršitelja i šta sve može da ih snađe. Tek kada se nekom dogodi neka neprijatnost, sledi osvešćenje.

Privatni izvršitelji kao institucija postoje već pet godina. Kao i kad su u pitanju druge nove institucije, građani su poprilično neobavešteni a o ovlašćenjimai svojim pravima saznaju tek kad se nekom dogodi neprijatnost.

Pisali smo već o tome zašto je iznajmljivanje stana uz posredstvo agencije zaštita i onoga ko nekretninu izdaje i onog ko je zakupljuje ali i dalje se veliki broj građan odlučuje za direktan biznis.

Zato u ovom blogu evo priče o tome šta može da se desi vlasniku stana ukoliko dug napravi stanar, odnosno podstanar.

STANARE PRIJAVITI I ODJAVITI

Imali ste stanara, iselio se ali ostao prijavljen. Napravio dug. Privatni izvršitelj ima pravo da popiše imovinu vlasnika stana.

Slično može da se desi i ako pristanete da nekog prijavite na svoju adresu, bez obzira što vam nije bio podstanar.

Kad je pre izvesnog vremena ovakav slučaj p(r)otresao javnost, moglo se svašta saznati.

Bez obzira na to što sa dugom vašeg podstanara ili onoga ko je prijavljen na vašoj adresi nemate ništa, i bez obzira na to što su stvari vaše, izvršitelj ima pravo da ih popiše.

KAKO SE ZAŠTITI

Zakon je vlasnicima stana obezbedio mehanizme zaštite svojine. U Ministarstvu pravde tumačili su da se popisivanjem stvari trećih lica (vlasnika stanova u kojima se dužnici trenutno nalaze ili se nalazio), sprečavaju zloupotrebe.

Time je zakon predvideo sve potencijalne situacije koje će onemogućiti dužnika da manevrisanjem osujeti poverioca i prikrije imovinu podobnu za izvršenje, kažu u resornom ministarstvu.

Takođe u Ministarstvu napominju da je zakon predvideo mehanizme za zaštitu prava trećih lica koja bi u takvim slučajevima zaista bila oštećena oduzimanjem stvari.Treća lica mogu najpre da ulože prigovor javnom izvršitelju, a zatim i da podnesu tužbu sudu.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије