Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

INSPEKCIJA PA PRINUDNA UPRAVA

I
Zrenjanin Bagljas pogled sa visine

Po Zakonu o stanovanju rok za registraciju i izbor upravnika stambenih zajednica ističe 12. decembra. Prema dostupnim podacima, registrovana je tek petina stambenih zajednica, pa nadležni najavljuju mere kojima će se ubrzati proces.

Za nešto manje od mesec dana ističe rok u kom bi sve zgrade morale biti registrovane kao stambene zajednice po novom Zakonu o stanovanju. Posao oko registracije ni blizu nije gotov, i već je sigurno da u roku neće biti završen.

KAZNA POSLE OPOMENE

Iako je država najavljivala da će, ukoliko se zgrade ne registruju i ne izaberu upravnike, primeniti kaznene mere i odmah uvesti prinudne upravnike, ni to se neće desiti.

Nije popularno a izgleda da i nema dovoljno prinudnih upravnika na raspolaganju. No, posao je krenuo i u nekom trenutku se mora i okončati.

Zakon o stanovanju predviđa da prvo sledi inspekcijski nadzor u kom će se odrediti dodatni rok za registraciju.

Ukoliko se i taj rok ne ispoštuje, na scenu stupa lokalna samouprava koja je dužna da odredi prinudnog upravnika kao i da propiše koliko iznosi novčana nadoknada za njegov rad. Ukoliko ga opština nema, može ga pozajmiti iz komšiluka.

Mandat prinudnog upravnika trajaće samo do trenutka dok se stanari ne dogovore i ne izaberu upravnika stambene zajednice, iz svojih redova ili ne angažuju profesionalnog.

ŠANSA ZA LEPŠE SUTRA

Osnovna ideja novog Zakona o stanovanju je da uredi veliku oblast i da nimalo ružičastu situaciju popravi.

Veliki deo stambenog fonda, što je nacionalno bogatstvo, urušen je, devastiran i zapušten i krajnje je vreme da se nešto uradi.

Iskustva iz nama susednih zemalja, koji su zakone o stanovanju donele još pre desetak godina, su pozitivna. U Hrvatskoj su zahvaljujući zakonu koji je prilagođen evropskim standardima uspeli da za rekonstrukciju i renoviranje zgrada iskoriste novac iz evropskih fondova. Slična je situacija i u Rumuniji.

Istina, fondovi su ovim državama postali dostupni kada su postale članice Evropske unije.

Kod nas, javnost je još podeljena. Dok jedni smatraju da su profesionalni upravnici prava stvar, drugi pak misle da su ovlašćenja profesionalnih upravnika prevelika, da zadiru u pravo privatne svojine, da profesionalni upravnici nisu dovoljno edukovani i da za taj delikatan posao može da se prijavi svako.

Udruženja profesionalnih upravnika koja su već formirana odlučno demantuju takve tvrdnje i nude garanciju za svoj posao.

Bilo kako bilo, zakon je stupio na snagu a posle iskustava koja se budu stekla on se može samo popravljati.

A šta su tačno obaveze i prava profesionalnih upravnika, možete pročitati u sledećem blogu.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије