Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

IMA LI NADE ZA BEGEJ

I
reka-begej

Grad koji je nekad živeo na reci, a plaže se prostirale od Kleka do Stajićeva, velike nade polaže u nautički turizam. Prvi korak svakako jeste čišćenje Begeja, odnosno kanala, uređenje obala, a hoće li za to biti para i hoće li nam za to Evropa pomoći, videćemo.

Reka pod imenom Begej pominje se još u XII veku. Poznati hroničar Feliks Mileker kaže da je reč Begej slovenskog porekla i da znači ići, žuriti, teći – begati.

Begej izvire u karpatskom području u Rumuniji i protiče Banatom kao leva pritoka Tise. Nastaje stapanjem tri manja rečna vodotoka – Beregso, Njarad i Jer. Uliva se u reku Tisu kod Perleza. Reka je duga 254 km, od toga je 76 km u Srbiji.

Od Temišvara do Zrenjanina, i dalje do ušća, pretvorena je u plovni, takozvani Begejski kanal. Stari Begejski kanal, kanalisano rečno korito, dug je 97 km, a novi 83 km (do Temišvara). Glavno pristanište plovnog Begeja je u gradu Zrenjaninu. Kroz Zrenjanin reka protiče u dužini oko 13 kilometara.

ŽIVOT NA RECI

Bečkerečani i Zrenjaninci život su organizovali u skladu sa rekom. Koristili su njene blagodeti ali i trpeli njene ćudi. Pre svih, poplave koje su do 60-tih godina bile redovna pojava.

Stanovnici su se vekovima snabdevali begejskom vodom – čuvena je priča o nedeljnoj supi koja se kuvala od begejske vode.

Rekom su se prevozili ljudi i roba.

Pored reke su bila šetališta i uređena kupališta. Ima li nekog ko nije slušao o čuvenoj plaži Brankovan, na kojoj su se igrale i redovne vaterpolo utakmice.

Zrenjanin je, što izgleda neverovatno danas, imao i riblju pijacu.

UMESTO REKE JEZERA

Regulacijom Begeja, u periodu 1970-1985. godine, njegov tok je skraćen, a meander oko naselja „Mala Amerika“ pretvoren je u tri jezera, namenjena rekreaciji, sportu i ribolovu.

Ono što je ostalo da teče, zagađivano je decenijama. Nije ga zagađivala samo industrija, nego se u Begej uliva kompletna kanalizacija.

Reka se, kako to kažu stručnjaci, zabarila. Trska je ovladala, na dnu se nakupila ogromna količina mulja. O supi naravno nema ni govora a nema ni kupanja odavno. Poneki pecaroš na obali, rekreacije radi.

Već godinama se priča o projektima čišećenja korita reke, što je preduslov da se grad, koji uzgred zovu grad na Begeju, vrati na svoju reku, kao i preduslov za razvoj nautičkog turizma.

Nautički turizam je grana turizma koja poslednjih godina beleži najveći rast.

Za one koji ne znaju: Begej je potpuno čist u delu koji protiče kroz Rumuniju. Pored Begeja u Temišvaru je divno šetalište i restorani.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије