Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

I IZNAJMLJIVANJE POD LUPOM UPRAVNIKA

I
Decija soba stoloviistolice.com

Zakon o stanovanju i upravnici zgrada u narednom periodu trebalo bi da urede i oblast iznajmljivanja stanova. Država zasad preti a stručnjaci iz oblasti nekretnina tvrde da, kad bi porez bio manji, mnogo bi se više poslovalo u “beloj” zoni.

Dosledna primena Zakona o stanovanju i postavljanje upravnika u stambenim zajednicama trebalo bi da reši još jedan gorući problem u oblasti nekretnina. U pitanju je prijavljivanje podstanara, odnosno oporezivanje stanodavaca.

Poreska uprava koja u oblasti rentiranja nekretnina za stanovanje vidi “zlatni majdan” otvorila je i opciju “Poreski alarm”, koja bi trebalo da posluži za prijavljivanje onih koji nekretnine izdaju a porez ne plaćaju.

KAZNE ZA OBE STRANE

Stanodavci za neplaćanje poreza mogu da plate kaznu od 5.000 pa do 150.000 dinara, a ukoliko visina utajenog poreza prelazi iznos od 150.000 dinara zaprećene su i kazne zatvora. S druge strane, kazne za podstanare kreću se od 20.000 do 50.000 dinara.

Građani koji poseduju nepokretnu imovinu a koju izdaju, dužni su da odmah posle sklapanja ugovora o zakupu Poreskoj upravi prijave da su počeli da ostvaruju prihode od izdavanja nepokretnosti.

Prijave se mogu podneti i elektronski, posredstvom elektronskih servisa Poreske uprave, e-Porezi.

POREZ PREVISOK?

Porez na prihod od zakupa stana iznosi 20 odsto od visine zakupnine na godišnjem nivou i plaća se kvartalno, prema poreskom rešenju.

Stručnjaci iz oblasti nekretina tvrde da je porez previsok i da, kad bi država umanjila stopu poreza, broj onih koji prijavljuju izdavanje i plaćaju porez, bio daleko veći.

Kakva je situacija u komšiluku? Visina poreza na rentiranje nekretnina u Hrvatskoj i Crnoj Gori iznosi 9 odsto, dok građani Bosne i Hercegovine plaćaju porez od 10 odsto.

I STAN NA DAN NA UDARU

Kako je iznajmljivanje nazvano “stan na dan” postalo vrlo popularno a samim tim i profitabilno, država je rešila da i ovaj način rentiranja uvede u sistem.

O tome se prethodnih nedelja puno pisalo u medijima.

Kako to država misli da učini:

Putem elektronskog servisa “e – turista”.  Većom kontrolom internet ponude, odnosno vebsajtova, na kojima se oglašavanje vrši.

Znajući da posao nije lak, država je sebi dala rok da ovu oblast uredi u naredne dve godine.

Svaka država se teško odriče prihoda. Pokušaće prvo sve a tek onda razmisliti o tome da umanji stope poreza, iako se pokazalo da manji porez znači više platiša. Zato treba pratiti kako će se situacija u ovoj oblasti dalje razvijati.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије