Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

DVORCI U BANATU – NEISKORIŠĆENA PRILIKA

D
kastel-ecka

19Dvorci u većini u lošem stanju i bez ikakve namene, a nema ih ni u turističkoj ponudi.

Kao i u celoj Vojvodini, tako i u srednjem Banatu, postoji veliki broj dvoraca građenih tokom XIX i početkom XX veka.

U Vojvodini, pa i u Banatu, poznati su pod nazivom kašteli.

O dvorcima u srednjem Banatu može se pročitati lepa priča, a videti još lepše fotografije, na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanina.

Dvorci na teritoriji Banata uglavnom spadaju u tip pоljskih (ruralnih) dvoraca koji su izgrađeni van gradskih naselja. U najvećem broju slučajeva su okruženi ekonomskim zgradama čija је uloga bila omogućavanje funkcionisanja imanjа tokom cele godine.

U OKOLINI DEVET DVORACA

Na teritoriji srednjeg Banata nalazi se devet dvoraca podignutih u periodu od početka XIX do prve polovine XX veka.

To su dvorac “Karočanji” u Novom Miloševu, koji je sagrađen za plemića Lasla Karočanjija od Beodre, koji se trenutno nalazi u veoma lošem stanju.

U Konaku se nalazi dvorac “Daniel” u kom se sada nalazi škola. Za Sokolac u Novom Bečeju čuli su mnogi, kao i za njegovog vlasnika Lazara Đunđerskog.

Na Bisernom ostrvu kod Novog Bečeja nalazi se dvorac “Rohonci”, u najmanju ruku, u vrlo lošem stanju.

Nama najbliži i najomiljeniji je Kaštel u Ečki sagrađen za plemića Augustina Lazara od Ečke. Građen je od 1817. do 1820. godine, a nekoliko puta rekonstruisan i adapatiran.

Najmlađi dvorac u Vojvodini je “Nojhauzen” u Srpskoj Crnji, građen tokom Drugog svetskog rata. I ovaj dvorac koji i nije u tako lošem stanju, ima tužnu sudbinu: nekoliko puta je izdavan u zakup bez uspeha, tako da niti ima namenu niti značaja za sredinu. Nije ni u turističkoj ponudi, a imalo bi šta da se vidi.

Dvorac Heterlendi – Bajić nalazi se u Bočaru, kao  i dvorac Heterlendi Bajer. Nemaju namene a u državnom su vlasništvu.

U Banatskom Dvoru postoje ostaci dvorca Andrije Čekonjića.

Bilo je dvoraca i više, ali su razgrađeni tokom XX veka. Kao, na primer, dvorac Ernea Kiša u Elemiru, građen još krajem XVIII veka za plemića Agoštona Kiša.

U Elemiru je dvorac imala i porodica Bobor, o čemu svedoče samo stare sačuvane fotografije. U Banatskom Dvoru dvorac je imao grof Rogendorf.  Još jedan dvorac imala je porodica Heterlendi, kao i Andrija Čekonjić.

Većina dvoraca, koji su nekako preživeli burne vekove, u veoma je lošem stanju i praktično se ne nalazi u turističkoj ponudi.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије