Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

DEČJA IGRALIŠTA NIČIJA I SVAČIJA

D
decije-igraliste-park

Nadležni obećavaju da će do kraja ove godine početi da se primenjuje novi pravilnik kojim će biti uređena oblast dečjih igrališta, koja su trenutno ničija i svačija. Tim pravilnikom urediće se sva dečja igrališta, bez obzira ko ih je postavio, platio i ko ih održava.

Uništene klackalice, ljuljaške bez sedišta, tobogani opasni po život ili bar po pantalone, smeće, slika su većine javnih dečjih igrališta. U boljem stanju su, na žalost, samo ona igrališta pod ključem.

Nekako se još i zna ko treba da počisti smeće, mada i to ne ide lako, ali ko treba da postavi sedište, ili ofarba vrtešku, to je već teže.

S druge strane, intenzivna stambena izgradnja u velikim, ali poslednjih godina i u manjim gradovima, praktično je ostavila mališane bez prostora za bezbednu i neometanu igru. Gradi se na uštrb zelenih površina, parkova, javnih prostora… Pobedili su beton i automobili. Ubuduće, deca će imati prostor za igru samo ako im ga neko namenski izgradi.

DEČJA IGRALIŠTA BEZ UPRAVLJAČA

Praksa govori da se dečje igralište nekako, teškom mukom, i izgradi ali kad dođe vreme da se održava – nadležnost se izgubi. I igrališta koja je gradila lokalna uprava ali i igrališta koja su donirala razne kompanije, prepuštena su sama sebi, roditeljima a najčešće zubu vremena.

Oni koji su malo putovali po inostranstvu, vrlo često kao jedan od glavnih utisaka navode uređena, održavana i bezbedna dečja igrališta.

Prema najavama, i Srbija bi uskoro mogla da se nađe u društvu tih zemalja, koji vode računa o svojim najmlađim stanovnicima.

UREĐIVANJE PRAVILNIKOM

Već u maju mogao bi da bude usvojen pravilnik kojim bi se oblast dečjih igrališta potpuno uredila.

Njime bi se postigla maksimalna bezbednost mališana na igralištima a primenjivaće se na sva dečija igrališta koja su namenjena javnoj upotrebi, uključujući i igrališta koja već postoje.

Pravilnikom će biti propisano kakva treba da bude oprema na kojoj se mališani igraju, podloga i svi prateći elementi, kako bi se mogućnost povrede svela na minimum.

Takođe, ovim pravilnikom odrediće se lokalna samouprava kao nadležna i odgovorna za održavanje dečjih igrališta, pa bi konačno trebalo da se definiše ko kosi i ko vodu nosi.

NIJE DOVOLJAN PRAVILNIK

Ambiciozno zamišljen pravilnik, pisan u skladu sa evropskom regulativom, sigurno će pomoći rešavanju važne oblasti.

Ali, kao i za mnoge druge oblasti, ne može se sve urediti pravilnikom. Nešto će biti i do svih nas.

Uništavanje postojećih igrališta, bacanje smeća, psi iza kojih vlasnici ne skupljaju ništa nego ih puštaju u pesak predviđen za dečju igru (baš zgodno), i još mnoge gore stvari, ne moraju se uređivati posebnim pravilnikom.

Jer, sve će više igrališta biti pod ključem, pa se u njima, ograđenim, mogu igrati samo neka deca. Ona čiji roditelji nemaju ključ, moći će samo da gledaju.

O autoru

Nadica Jakovljev
Nadica Jakovljev

Dugodišnja novinarka u štampanim i elektronskim medijima.
Novinarstvom se bavila u listu „Zrenjanin“, „ Zrenjaninskim novinama“, na radiju, trenutno radi kao novinar na portalu zrenjaninski.com.

Nadica Jakovljev Autor članka: Nadica Jakovljev
Zanimljive teme, o prodaji i kupovini nekretnina, o tome kako urediti stan..

Скорашњи чланци

Скорашњи коментари

Архиве

Категорије